Jedna popularna teorija kaže da ju je sagradio ekscentrični milijarder koji je planirao da se preseli u Elrej u slučaju zombi apokalipse

Na udaljenom, pustom ostrvu u arhipelagu Vestmannaeyjar- tik do islandske južne obale - nalazi se usamljena bela kuća na zelenom brdu.

Izložen prirodnim nepogodama i okrenutim divljim atlantskim talasima koji se ruše o stene, čini se da je ovo najudaljeniji dom na svetu. Ostrvo je Elrej, a slika male, izolovane kuće iznedrila je čitav niz teorija o tome ko tamo živi. Tokom poslednjih godina, Elrej je prikazan u bezbroj izveštaja i članaka, podgrevajući spekulacije o ostrvu i vlasniku njegove misteriozne kuće.

Prema jednoj popularnoj glasini, koja je prvi put objavljena u časopisu The Independent, islandska vlada je poklonila ostrvo pop zvezidi Bjork u nekom trenutku početkom 20. veka. Prema izveštaju, Bjork je želela da izgradi sebi mesto gde može da se povuče na udaljenom ostrvu i bila je u pregovorima sa vladom kako bi izgradila dom i studio za snimanje na Elreju.

U stvarnosti, međutim, Bjork nije podnela takav zahtev i glasina je brzo razotkrivena. Prema australijskoj novinskoj mreži news.com.au, Bjork je kratko razgovarao sa islandskom vladom u vezi sa još jednim ostrvom (zbunjujuće takođe nazvanim Elrej) početkom 2000-ih, ali se povukla iz projekta nakon negativne reakcije štampe. Međutim, ne postoji veza između pevačice i nenaseljenog ostrva Elrej na poluostrvu Vestmannaejar.

Ipak, glasine se i dalje vrte oko ove čudne kuće na očigledno inače nenaseljenom ostrvu. Jedna popularna teorija kaže da ju je sagradio ekscentrični milijarder koji je planirao da se preseli u Elrej u slučaju zombi apokalipse. Drugi su sugerisali da je to vlasništvo fanatično religioznog pustinjaka koji je tu hteo da se povuče. Neki su čak pretpostavljali da kuća uopšte ne postoji i da je jednostavno fotografirana na slikama ostrva kako bi se ispričala zanimljiva priča.

IZVOR: YT / Tórz Film

Na nesreću mnogih teoretičara zavere, stvarnost je daleko manje uzbudljiva nego što bi ove glasine mogle sugerisati. Iako je poznato da je nekolicina porodica živela na ostrvu od 18. veka, ono je potpuno nenaseljeno od 1930-ih. Život za mali broj ljudi koji su ovde sa tehnologijom u 18. i 19. veku bio je naporan i usamljen, a živeli su prvenstveno od ribe i pafina, Elrejevog glavnog izvora hrane.

Na kraju, 1930-ih, preostalih pet stanovnika odlučilo je da će se njihovi izgledi mnogo poboljšati preseljenjem na kopno, a ostrvo je od tada prazno. Odakle onda bela kuća? Iako je život na Elreju bio težak, pružio je jednu prednost: spremnu i obilnu zalihu pafina, a bivši stanovnici i komšije povremeno su se vraćali na ostrvo kako bi lovili. Pedesetih godina prošlog veka udruženje lovaca Elrej odlučilo je da izgradi bazu na ostrvu kako bi olakšalo ova putovanja.

Lovačko udruženje Elrej nastavlja da održava belu kuću kao lovački dom kako bi podržao njihove aktivnosti tokom ekspedicija u lovu na pafine na ostrvu. Iako se može činiti idiličnim povlačenjem iz sveta, maloj beloj kućici nedostaje struje, tekuće vode, pa čak i vodovoda u zatvorenom.

Međutim, poseduje sopstvenu saunu, neophodnu nakon dugog dana lova, koji se napaja prirodnim sistemom za sakupljanje kišnice. Iako Elrej možda nije dom ekscentričnog milijardera ili muzičke legende, on ostaje raj za život ptica. Pored mnogih pafina koji žive na ostrvu, Elrej je takođe glavno gnezdište olujnih buradi i drugih morskih ptica. Iz tog razloga, zvanično je naveden kao rezervat prirode i zaštićeno područje. Turističke kompanije koje posluju na poluostrvu Vestmannaejar nude jednodnevne izlete na ovu divnu, divlju lokaciju, ali zasad, mala bela kuća i ostatak ostrva ostaju nenaseljeni.

Autor: redportal.rs

#Elliðaei

#Island

#kuća

#ostrvo