Tramp razmatra formiranje nove stranke, smislio i naziv

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je posljednjih dana sa saradnicima o formiranju nove političke stranke u nastojanju da zadrži svoj uticaj nakon što napusti Belu kuću, rekli su ljudi upoznati o tim dešavanjima za Vol Strit Žurnal.

Tramp je razgovarao o tome s nekoliko pomoćnika i drugim bliskim ljudima prošle sedmice, rekli su izvori. Prema njihovim tvrdnjama, predsednik je rekao da bi novu partiju žele nazvati Patriotska stranka.

Tramp se posljednjih dana sukobio s nekoliko republikanskih zvaničnika, uključujući čelnika većine u Senatu Miča Mekonela, koji je u utorak rekao da Tramp snosi krivicu za izazivanje smrtonosne pobune na Kapitolu 6. januara. Ankete pokazuju da Tramp i dalje ima snažnu podršku među redovnim republikanskim glasačima.

Nejasno je koliko je Trump ozbiljan u pogledu pokretanja nove stranke koja bi zahtevala znatno ulaganje vremena i novca, navodi VSŽ. Predsednik ima veliku bazu pristalica od kojih neki nisu bili duboko uključeni u republikansku politiku pre Trampove kampanje 2016. godine.

Treće stranke obično nisu prikupile dovoljno podrške da igraju važnu ulogu na nacionalnim izborima. Svaki napor da se pokrene nova partija verovatno bi se suočio sa žestokim protivljenjem zvaničnika republikanske stranke jer bi to značilo osipanje podrške republikancima.

Autor: redportal.rs

#Demokrate

#Izbori

#Partija

#Republikanci

#SAD

#tramp