Britanska premijerka sa najkraćim stažem ponudila svoja retrospektivna razmišljanja o mukotrpnom izlasku Britanije

Liz Tras smatra da je Britanija trebalo da igra žestoko sa EU oko Bregzita jer je „jedina stvar“ koju blok razume bol.

Britanska premijerka sa najkraćim stažem ponudila je svoja retrospektivna razmišljanja o mukotrpnom izlasku Britanije iz bloka u novoj knjizi objavljenoj u utorak.

U njemu, Tras se žali na činjenicu da njena prethodnica Tereza ​​Mej nije bila "tvrdoglava" u pregovorima o Bregzitu — i kaže da je glasanje Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak 2016. "EU uvek doživljavalo kao čin iz rata."

- S obzirom da je to slučaj, morate nastaviti na toj osnovi. Jedina stvar koju razumeju je bol. Trebalo je da im kažemo da smo spremni da ne idemo ni na kakav dogovor, da uvedemo carine na njihov uvoz poljoprivrednih proizvoda i da nastavimo sa trgovinskim sporazumom sa SAD - tvrdila je ona.

Britanija je, tvrdila je, "potencijalno imala mnogo uticaja" u svojim pregovorima o izlasku iz bloka, ali "nikada to nije iskoristila".

- Kada imate premijera i kancelara koji žele da slušaju oprezne državne službenike, takva vrsta smelog, ratobornog pristupa nikada neće uspeti - dodala je ona.

Tras je služio u kabinetu Mej tokom pregovora o Bregzitu, prvo kao sekretar pravosuđa, a zatim na visokoj poziciji u ministarstvu finansija. Mejova vlada se raspala jer je više puta pokušavala da postigne dogovor o Bregzitu kroz britanski parlament.

Tras je kasnije preuzeo trgovinske i spoljne poslove u nesrećnoj vladi Borisa Džonsona, pre nego što ga je nasledio na mestu premijera - samo 49 haotičnih dana. Tras je vodila kampanju za ostanak uoči glasanja za Bregzit 2016. godine, ali se od tada promenila kao ponovo rođena članica Bregzita.

Autor: redportal.rs