Konačnu odluku o impičmentu doneće Senat

U donjem domu američkog Kongresa juče je izglasan opoziv predsednika SAD Donalda Trampa. U obrazloženju ovakve odluke stoji da je razlog njegovog opoziva podsticanje pobune u vezi sa nasilnim demonstracijama na Kapitol Hilu prošle sedmice.

Demokratska većina, uz podršku pojedinih republikanaca, uspela je da po 2. put izglasa rezoluciju o Trampovom opozivu. Time je on postao prvi predsednik u istoriji SAD koji je 2 puta "opozivan" od strane Predstavničkog doma.

Predstavnički dom je ovime pokrenuo postupak tzv. impičmenta samo dan nakon što je prethodnom rezolucijom pozvao potpredsednika Majka Pensa da smeni predsednika Trampa. Pens je odbio da postupi po ovom zahtevu donjeg doma Kongresa.

Za opoziv je glasalo 232 kongresmena, dok je protiv bilo njih 197, prema pisanju Gardijana. Za opoziv je glasalo i 10 republikanaca, što je rekordan broj ljudi koji su glasali za opoziv predsednika iz svoje partije.

Foto: CNN/Screenshot

Da bi postupak tzv. impičmenta bio sproveden do kraja, potrebno je da stav Predstavničkog doma podrži i 2/3 većina u gornjem domu Kongresa, Senatu.

S obzirom da je ostalo nešto više od nedelju dana do kraja Trampovog mandata, rasprava i glasanje u Senatu do tada sigurno neće biti završeni. To znači da će Donald Tramp kraj svog predsednikovanja dočekati bez opoziva.

Međutim, ukoliko bi 2/3 većina u Senatu podržala Trampov opoziv nakon završetka njegovog mandata, njemu bi bilo zabranjeno da u budućnosti obnaša javne funkcije. Ovo bi pokvarilo njegove planove da se 2024. ponovo kandiduje za mesto predsednika SAD.

S obzirom da od skoro demokrate imaju većinu i u Senatu i da se zna da nekoliko republikanskih senatora najblaže rečeno nije baš naklonjeno Trampu, do samog glasanja će biti neizvesno da li će postupak impičmenta biti sproveden do kraja prvi put u američkoj istoriji.

Autor: redportal.rs

#Impičment

#kongres

#opoziv predsednika

#predstavnički dom

#tramp