Na potezu potpredsednik Majk Pens i Senat

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak uveče rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi predsednik Donald Tramp bio razrešen dužnosti.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Smena predsednika po 25. amandmanu podrazumeva da potpredsednik i većina članova predsednikovog kabineta proglase da predsednik nije sposoban da obavlja svoju ustavnu dužnost.

Potpredsednik Majk Pens sada ima 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji.

On je, međutim, pre glasanja poručio predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da se protivi pokretanju 25. amandmana.

Ne verujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim Ustavom - naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Pelosi.

Potpredsednik SAD rekao je da je energija aktuelne administracije usmerena na obezbeđivanje urednog prenosa vlasti i apelovao na nju i druge članove Kongresa da izbegnu poteze koji bi "dodatno podelili građane i rasplamsali strasti."

Predstavnički dom planira da danas glasa o opozivu predsednika Trampa, ukoliko se pre toga ne bude povukao sa funkcije ili bude bio razrešen.

Rezolucija Predstavničkog doma pored ostalog sadrži član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i govori o njegovoj potencijalnoj odgovornosti za upad dela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno pre nego što se jedan deo njih uputio prema Kapitol hilu. Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano doveo do nezakonitih postupaka.

Ukoliko bi Donald Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu, postao bi jedini američki predsednik kome se to dogodilo dva puta tokom mandata.

Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti, uprkos tome što bi zasedanje verovatno trajalo duže od devet dana, vremenskog perioda koji je ostao do isteka njegovog mandata.

Međutim, odluka Senata sprečila bi Trampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi - čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsednički kandidat na izborima 2024, navodi Glas Amerike.

Donald Tramp je juče okrivio demokrate u Kongresu za "ogromni bes" koji postoji u zemlji.

U prvom obraćanju novinarima posle prošlonedeljnog upada u Kapitol, on nije preuzeo bilo kakvu odgovornost za upad u zgradu Kongresa, ali je rekao da nije želeo nikakvo nasilje.

Tramp je branio svoju vatrenu retoriku u obraćanju demonstrantima prošle nedelje kao "potpuno odgovarajuću" i nije pokazao kajanje zbog napada koji je usledio.

Komentarišući postupak opoziva, Tramp je rekao:

- Užasno je šta rade. Аko nastave tim putem, mislim da se izaziva ogromna pretnja našoj zemlji i ogroman bes - rekao je Tramp.

Autor: redportal.rs / Tanjug

#Amerika

#SAD

#Senat

#americki kongres

#bajden

#pens

#predstavnicki dom

#smena trampa

#tramp

#trampova smena