Odlazeći američki državni sekretar navodi da je vreme da Amerika i ostali slobodni narodi sruše liniju Iran-Al Kaida

Državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo izjavio je da je teroristička organizacija Al Kaida otvorila svoju bazu u Iranu i da je vreme da Amerika i ostali slobodni narodi sruše saradnju Irana i Al Kaide.

Tvrdnju Majka Pompea zvanični Iran je okarakterisao kao "ratnohuškačku laž". Ove izjave podsećaju na one koje je dao Džordž Buš mlađi 2002. godine kada je Irak, Iran i Severnu Koreju nazvao "osovinom zla". Godinu dana posle usledila je invazija na Irak.

Samo 8 dana pred Trampov odlazak sa mesta predsednika Sjedinjenih Država, Majk Pompeo je izjavio da je Iran dozvolio Al Kaidi, grupi koja je organizovala teroristički napad 11. septembra 2001 godine, da postavi svoju novu centralu na teritoriji Irana. Za ovakve tvrdnje još uvek nisu dostupni dokazi.

Al Kaida sada ima novu bazu, ona se nalazi u Islamskoj Republici Iran. Od 2015. godine Iran dozvoljava liderima ove terorističke organizacije veliku slobodu kretanja u okviru svoje teritorije.

Pompeo je optužio iransku vladu da pruža bezbednost kao i logističku podršku liderima i pripadnicima Al Kaide. U tu podršku ubraja izdavanje ličnih karti i pasoša kako bi se omogućilo lakše funkcionisanje ove terorističke organizacije.

Sa druge strane, protivnici Donalda Trampa i republikanaca navode da ovakve optužbe mogu da predstavljaju i pokušaj Trampove administracije da oteža Bajdenu povratak u nuklearni sporazum iz kog su Sjedinjene Države izašle za vreme Trampovog mandata.

Autor: redportal.rs

#Iran

#Pompeo

#SAD

#Terorizam

#al kaida