Kula ima preko 700.000 šibica 😱

Francuzu koji je poslednjih 8 godina sastavljao preko 700.000 šibica u repliku Ajfelove kule od 23 metra uskraćen je Ginisov svetski rekord jer nije koristio komercijalno dostupne šibice.

Skoro deceniju mu je trebalo da napravi toranj, a na samom kraju zbog detalja koji mu nije ni pao na um snovi su mu se srušili. Ričard Plaud (47) je uskraćen za šansu da se njegovo ime spomene u Ginisovoj knjizi rekorda nakon što je izgradio Ajfelov toranj od najviše šibica na svetu. Počeo je da radi na složenom modelu 2015. i u njega je uložio otprilike 4.200 sati rada tokom poslednjih 8 godina, mukotrpno lepeći 706.900 šibica u 402 panela koje je potom sastavio u impresivnu strukturu. Ali prošle godine, dok se spremao da završi projekat, Plaud je saznao da njegov model Ajfelove kule ne ispunjava uslove za Ginisov rekord.

Foto: Facebook.com/Richard Plaud

- To je razočaravajuće, frustrirajuće, neshvatljivo i ne baš fer plej. Moj toranj od šibica još uvek stoji i biće 7,19 metara još dugo. Reci mi kako 706.900 štapova zabodenih jedan po jedan nisu šibice - rekao je Ričard Plaud.

Plaudova Ajfelova kula je vidno viša od onog trenutnog Ginisovog rekordera za „najveću Ajfelovu kulu od šibica na svetu“, model visok 6,53 metra koji je napravio libanski majstor Toufik Daher 2009. Međutim, razlika je u tome što je Plaud koristio obične i šibice bez glave za njegove, i to ga očigledno čini nepodobnim za Ginisov rekord.

Foto: Facebook.com/Richard Plaud

Kada je prvi put počeo da radi na svom drvenom modelu, Richard Plaud je koristio šibice kupljene u prodavnici, ali je smatrao da je proces uklanjanja zapaljivih glava šibica nepotreban, pa je uspeo da ubedi francuskog proizvođača šibica Flam'Up da mu isporuči ogromne zaliea šibica bez glave koje je mogao da koristi bez uklanjanja glava. To je znatno ubrzalo proces, ali je očigledno takođe uništilo njegov san, jer Ginisova pravila nalažu da se mogu koristiti samo "komercijalno dostupni“.

- To je deo sna koji je pobegao. To je prilično zapanjujuće, i zapravo prilično dosadno. Ono što najviše boli je to što ne priznaju rad koji sam uložio, vreme koje sam proveo, mentalnu energiju jer mogu da vam kažem da nije bilo lako - rekao je Plaud o nemogućnosti da dobije Ginisov rekord.

Plaud se nadao da će se Ginis sažaliti na njega i razmotriti sav trud koji je uložio u projekat, ali su na kraju odbili njegovu prijavu, a da nisu ni pregledali njegov model šibice.

IZVOR: FB / Richard Plaud

Autor: redportal.rs