Duplirana doza zaliha vakcina

Evropska unija je obezbedila još 300 miliona doza Fajzer/BioNTek vakcine, čime je udvostručena količina trenutnog broja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izašla je sa ovom informacijom nakon što su vladajuće strukture Evropske unije bile predmet kritika zbog male količine vakcina koje su kupljene, kao i zbog sporog odobravanja vakcinacije.

Ursula fon der Lajen je rekla na konferenciji za medije da će 75 miliona doza od poslednje porudžbine biti dostupno od drugog kvartala ove godine, dok će ostatak doći do kraja 2021.

Već imamo ugovor i neće biti daljih ponuđivača. Vakcina je proverena i autorizacija je završena. Države članice su upoznate sa svim detaljima i sa sigurnošću mogu da planiraju imunizaciju svojih građana.

Uprkos kritikama zbog spore distribucije vakcina, evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides brani ovakav metod distribucije uz napomenu da je svih 27 država članica podržalo ovakav način rada.

Kada je u pitanju vakcina kompanije Moderna, predsednica Evropske komisije kaže da je to još jedna dobra vest za građane Evropske unije i da to znači da će biti vakcinisano oko 380 miliona Evropljana.

Autor: redportal.rs

#Evropska unija

#Vakcina

#covid 19

#koronavirus