Naručeno 160.000.000 doza

Evropska unija je sklopila dogovor sa američkom firmom Moderna za nabavku vakcina. Prva količina će brojati oko 160.000.000 doza, dok će konačan broj eventualno da skoči na 2 milijarde.

Prethodne nedelje, Moderna je objavila da njena eksperimentalna vakcina ima efikasnost od 94,5% u prevenciji koronavirusa.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izjavila je:

Srećna sam zato što mogu da saopštim da ćemo sutra odobriti ugovore koji će nam obezbediti vakcinu protiv koronavirusa. Ovaj sporazum će nam doneti 160.000.000 doza vakcina koje proizvodi Moderna.

Kupovina ovih vakcina proći će preko budžeta država članica, a jedini preduslov za nabavku jeste da regulator za vakcine u okviru Evropske unije odobri njihovu nabavku. Vreme dostave je nepoznato, dok će ova količina biti dovoljna da se vakciniše oko 80.000.000 građana Evropske unije, s obzirom na to da će se vakcina dobijati u 2 doze.

Nadležni u Evropskoj uniji, uključeni u pregovore oko nabavke vakcine, izjavili su da je EU u pregovorima sa Modernom i da se nadaju da će po dozi platiti manje od 25 $.

Autor: Reuters / Francesco Guarascio / redportal.rs

#Covid19

#Evropska unija

#Vakcina

#korona

#koronavirus