Novi moderni ruski avion

Rusija potajno razvija lovav bombarder šeste generacije. Projekat T-60 rođen je u Dizajn birou Suhoj još 1980, ali zbog raspada SSSR-a rad na letelici je odložen. Uz upotrebu novih kompozitnih materijala i savremenih stelt tehnologija, projekat će možda nastaviti dalji razvoj pod novim imenom Golub. Avion zaista liči na goluba.

Avion ima dva usisnika za vazduh u donjem delu trupa. Na papiru ima dužinu od 38 metara i raspon krila oko 35 metara. Pretpostavlja se da može da nosi 20 tona borbenog tereta, krstareće rakete Ks-101 i aerobalističke rakete Ks-15. Golub treba da bude opremljen sa dva turbomlazna motora sa promenljivim smerom potiska od 24 tone i uzletnom težinom od 85 tona.

Letelica će moći da razvija brzinu veću od 2.500 km / h. Domet leta je 6.000 kilometara na nadmorskoj visini do 20 kilometara. Nije isključena upotreba kombinovane pogonske jedinice koja se sastoji od turbomlaznog i ramjet motora, što će povećati maksimalnu brzinu do 6.000 km / h.

Letelica će imati naprednu jedinicu autopilota koja će kontrolisati sve sisteme na avionu. T-60 će tako moći da izvede puni borbeni let bez učešća pilota. Letelica će takođe imati kvantni radar sa aktivnim faznim nizom za otkrivanje neprijatelja pre nego što ovaj otkrije ruski avion.

Prototip se očekuje krajem ove decenije, dok će masovna proizvodnja početi najranije 2030. godine.

Autor: redportal.rs

#AVION

#T-60

#rusija

#vojska