Puno hrane, energije i izolovana pozicija u svetu.

Kako je objavio časopis Risk Analisis najbolja mesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse su Australija I Novi Zeland. To je utvrđeno analizama po položaju na kome se nalaze, kao sposobnosti da proizvedu dovoljne količine energije i hrane.

Pored njih kao idealne zemlje navode se i Vanatu, Island i Solomonska ostrva.

Kako se navodi:

Verovatno će postojati grupe preživelih širom planete čak i u najtežem scenariju.

Prilikom istraživanja, autori su uporedili 38 ostrvskih zemalja na osnovu 13 faktora za koje su rekli da mogu predvideti uspeh kao postapokaliptično stanje preživljavanja, uključujući proizvodnju hrane, energetsku samodovoljnost, proizvodnju i uticaj katastrofe na klimu.

Australija i Novi Zeland,oba veliki poljoprivredni proizvođači i udaljeni od verovatnih mesta nuklearne katastrofe na severnoj hemisferi, bili su na samom vrhu tabele, a Australija je imala najbolje rezultate u celini.

Australijski rezervat za snabdevanje hranom je ogroman, sa potencijalom da nahrani mnogo desetina miliona dodatnih ljudi.

Dobra infrastruktura, ogroman energetski višak i visoka zdravstvena sigurnost kao i budžet za odbranu uticali su da se ona kotira najbolje od svih.

Međutim ona ima i jedan veliki minus, njene bleske veze sa Velikom Britanijom i SAD učinile su da i ona bude potencijalna meta u slučaju nuklearnog obračuna.

Zato je Novi Zeland, kao druga najbolja opcija, u tom kontekstu bolji od Australije.

Autor: Tanjug.rs