U Francuskoj se održavaju protesti protiv reforme penzija koja predviđa podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Portparol Vlade Francuske Olivije Veran izjavio je da brojna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da velika većina Francuza smatra da je reforma penzionog sistema neophodna, jer postoji strah od neravnoteže i zastoja.

- Deo Francuza ostaje mobilisan jer ne želi da se postepeno podigne starosna granica za odlazak u penziju i mi to razumemo. Međutim, to ne znači da i oni ne žele reformu, objasnio je Veran u intervjuu za radio Frans anter, prenosi portal BFM TV.

On je naglasio da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da velika većina Francuza smatra da je reforma neophodna.

- Postoji strah od neravnoteže, strah da će se penzioni sistem urušiti. S druge strane, ni jedna od reformi koja je usmerena na postizanje uravnoteženog budžeta do 2030. godine ne nailazi na naklonost većine Francuza, rekao je Veran.

U Francuskoj se održavaju protesti protiv reforme penzija koja predviđa podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, a organizatori se nadaju velikom odzivu koji bi ponovio uspeh ranijeg protesta od 19. januara, kada je na ulice izašlo milion građana Francuske.

Svi glavni sindikati u zemlji u zajedničkom saopštenju pozvali su Vladu Francuske da povuče predlog zakona o reformi penzija i upozorili da će od 7. marta zaustaviti celu Francusku ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Sledeći veliki protest protiv reforme penzija je zakazan za 16. februar. Reformu penzija podržava predsednik Francuske Emanuel Makron i vlada zemlje.

Autor: RedPortal