Glasaće se i o povećanju starosne granice za odlazak u penziju

U Švajcarskoj se danas održava referendum o dva ključna predloga za penzionere: isplati 13. penzije i povećanju starosne granice za odlazak u penziju. Stanovništvo Švajcarske stari i suočava se sa rastućim troškovima života.

Predlog da se starosna granica za odlazak u penziju postepeno povećava sa 65 na 66 godina u narednih deset godina kako bi se osiguralo da penzioni sistem bude u potpunosti finansiran izgleda osuđen na propast.

Naime, pre nešto manje od dve godine, švajcarski birači su se tesno opredelili za podizanje starosne granice za odlazak u penziju za žene sa 64 na 65 godina, isto kao i za muškarce.

Najnoviji predlog dolazi od omladine desničarske Liberalne partije. Ali čini se da ova inicijativa nema šanse za uspeh. Poslednje ankete pokazuju da samo 35% ispitanika podržava takvu odluku, a 63% je protiv.

Što se tiče 13. penzije, švajcarski sindikati su izneli predlog da se uvede dodatni mesečni socijalni dodatak za pomoć penzionerima zbog poskupljenja života u bogatoj alpskoj zemlji.

Inicijativa pod nazivom "Bolji život u penziji" traži da se svake godine isplaćuje 13. penzija, poput 13. plate koju primaju mnogi radnici u Švajcarskoj.

Autor: redportal.rs