Sindikati takođe osuđuju belgijsku vladu što nije pružila veću podršku socijalnom i zdravstvenom sektoru u budžetu za 2023.

Oko 18.500 zaposlenih u belgijskom javnom sektoru izašlo je danas na ulice u Briselu zahtevajući bolje uslove rada i veće plate u svojim sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom Covid-19.

Zaposleni u bolnicama, domovima za negu i negu dece su u štrajku. Radnici u javnom sektoru protestuju da bi skrenuli pažnju na nedostatak kadrova i velika opterećenja, dok zahtevaju bolje uslove rada i veće plate.

Pandemija Covid-19 pogoršala je već postojeći nedostatak zdravstvenog osoblja, saopštili su sindikati i dodali da su poslali „nekoliko signala upozorenja raznim vladama i ministrima, ali bezuspešno“. Sindikati takođe osuđuju belgijsku vladu što nije pružila veću podršku socijalnom i zdravstvenom sektoru u budžetu za 2023.

Protesti su počeli prošlog decembra i imaju za cilj da skrenu pažnju na očigledan nedostatak osoblja i uslove rada koje su opisali kao "neodržive". Ovi sektori očekuju povećanje zarada kako bi privukli mladu i sposobnu radnu snagu.

Autor: redportal.rs