Bivši kralj je bio strastveni jedriličar čija je ekipa osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960. godine

Bivši kralj Grčke Konstantin Drugi, čija se devetogodišnja vladavina poklopila sa jednim od najburnijih perioda u političkoj istoriji te zemlje, preminuo je u 82. godini, objavio je državni sajt ERT Njuz.

Konstantin Drugi, sin jedinac kralja Pavla i kraljice Frederike od Grčke, stupio je na presto 1964. godine nakon smrti svog oca, ali je njegova vladavina bila je praćena političkom nestabilnošću koje je kulminirala vojnim udarom 21. aprila 1967.

Nekoliko meseci nakon puča i neuspešnog pokušaja kontraudara na vojnu huntu, kralj Konstantin je bio primoran da pobegne iz zemlje.

Na referendumu koji je posle pada hunte 1974. godine raspisala vlada nacionalnog jedinstva, Grci su drugi put odbacili monarhiju što je Konstantina učinilo poslednjim kraljem Grčke.

Iako je zvanična Atina Konstantinu oduzela državljanstvo, kraljevska porodica je 2002. godine ipak obeštećena sa 13,7 miliona evra za nekadašnju imovinu u Grčkoj. Kosntantin ima petoro dece sa suprugom kraljicom Anom-Marijom od Grčke.

Bivši kralj je bio strastveni jedriličar čija je ekipa osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960. godine. Konstantin je kum britnskog princa Vilijama, a njegova porodica je godinama živela u Londonu, pre nego što se vratila u Grčku.

Autor: redportal.rs