Obezbeđivanje kondoma na Olimpijskim igrama je tradicija još od Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine

Zabrana intimnosti koja je bila na snazi za Olimpijske igre u Tokiju 2020. ukinuta je za Olimpijske igre u Parizu 2024., a Olimpijsko selo, u kojem sportisti borave tokom događaja, biće opskrbljeno sa 300.000 kondoma, rekao je Loran Mišo, direktor sela.

Pravila o intimnosti stupila su na snagu za Olimpijske igre 2020. koje su održane u Tokiju u Japanu 2021. zbog pandemije COVID-19. Da bi se sprečilo širenje virusa, od sportista je zatraženo da ograniče fizički kontakt jedni sa drugima, držeći oko šest i po stopa između sebe, osim kada je to neophodno, kao na terenu.

Obezbeđivanje kondoma na Olimpijskim igrama je tradicija još od Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kao napor da se podigne svest o HIV-u i SIDI, navodi CBS Sports. U Tokiju su zvaničnici i dalje podelili 150.000 kondoma – iako su pravila intimnosti sprečavala bilo kakve scenarije za njihovu upotrebu.

Svetska zdravstvena organizacija okončala je globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju u vezi sa COVID-19 2023. godine, a ove godine Centar za kontrolu bolesti je izmenio svoje smernice za COVID-19, stvarajući „ujedinjen, praktičan pristup suočavanja sa rizikom“ od virusa zajedno sa virusom gripa i respiratornim sinicijalnim virusom. , odnosno RSV-om, i skraćivanje perioda izolacije.

Mišo je rekao da žele da sportisti u Parizu imaju sve što im treba u selu, pa su napravili sportski bar - ali neće biti alkohola.

- Nema šampanjca u Olimpijskom selu, naravno, ali u Parizu mogu da piju sav šampanjac koji žele. Ali zato će imati švedski sto dugačak više od 350 metara gde će biti jela iz raznih krajeva sveta, a naravno i francuskih specijaliteta.

Ceremonija otvaranja igara na reci Seni zakazana je za 26. jul sa zalaskom sunca, ali pristup gledanju biće samo uz pozivnicu, zbog bezbednosnih razloga.

Autor: Redportal.rs