Kraljevski marinci su učestvovali u više tajnih operacija od početka sukoba

Britanski kraljevski marinci izvršili su više visokorizičnih operacija u Ukrajini u Aprilu, jasno je stavio do znanja general-potpukovnik Robert Magovan. Pre direktnog priznanja Magovana, Rusija je tvrdila da su NATO trupe direktno aktivne u Ukrajini što je bilo kategorički odbačeno od strane zapadnih medija.

Članovi 45 komando grupe kraljevskim marinaca napustili su Ukrajinu u januaru nakon što su evakuisali britansku ambasadu iz Kijeva u Poljsku. Međutim, oko 300 članova jedinice je poslato nazad u Ukrajinu da ponovo otvore britansku misiju u Kijevu, pre no što su nastavili da ispunjavaju i druge "tajne misije".

Operacije su se izvodile u ekstremno osetljivom okruženju, sa visikom rizikom od političkih i vojnih posledica. Magovan nije detaljnije izneo nikakve podatke o kakvim misijama se radilo, ali je njegova izjava prvi zvanični dokument i dokaz o učestvovanju britanske vojske u ratu u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je opisao konflikt u Ukrajini kao sukob između Rusije i cele zapadne vojne mašinerije, i kako je naveo u septembri - cele vojne jedinice i formacije zapadnih vojski se nalaze u zemlji pod direktnom komandom zapadnih savetnika.

Ova izjava je bila naširoko negirana na Zapadu.

Autor: redportal.rs

#Formacije

#Jedinice

#Kijev

#Ministarstvo odbrane

#NATO

#Priznanje

#Ukrajina

#Velika Britanija

#Vladimir Putin

#front

#komanda

#marinci

#optužbe

#rat

#rusija

#savetnici

#tajne operacije

#učestvovanje

#vojska