Kineske zdravstvene vlasti u sredu su objavile opšte ublažavanje sanitarnih restrikcija posle masovnog izliva gneva stanovništva širom Kine

Talas COVID-19 se brzo širi u Narodnoj Republici Kini posle nedavne odluke vlasti da odustanu od strategije "nula kovida", upozorio je u nedelju jedan epidemiolog, savetnik Vlade.

Kineske zdravstvene vlasti u sredu su objavile opšte ublažavanje sanitarnih restrikcija posle masovnog izliva gneva stanovništva širom Kine zbog gotovo trogodišnjih drakonskih restrikcija, i u nadi da će time ponovo podstaći privredu koju restrikcije guše.

Vlasti su ukinule sistematsko PCR-testiranje velikih razmera, omogućile izolaciju kod kuće za lakše i asimptomatične oblike bolesti, i ograničenije pribegavanje zabrani kretanja – "zaključavanju".

Prodavnice i restorani u Pekingu danas su prazni dok se čeka vrhunac infekcije posle ukidanja sistematskog tretiranja, ali su dugački redovi ispred apoteka u Pekingu pošto građani žurno kupuju zalihe lekova protiv temperature i antigenskih testova. Neki su rekli za Frans pres da su naručili lekove iz apoteka u susednim gradovima.

- Epidemija u Kini se brzo širi i u takvim okolnostima bez obzira na snagu prevencije ili kontrole biće teško potpuno prekinuti lanac prenosa virusa - rekao je u nedelju novinarima Džong Nanđang, jedan od glavnih savetnika Vlade od početka pandemije.

On je rekao da su podsojevi omikrona vrlo zarazni: jedna osoba može da prenese zarazu na 22 osobe. Kina nije dobro pripremljena da se bori s talasom zaraze, uz milione starih koji nisu potpuno vakcinisani i bolnicama koje nemaju kapacitete da prime veliki broj pacijenata.

Kina ima jedan krevet u intenzivnoj nezi na 10.000 stanovnika, upozorila je u petak Džiao Jahui, direktorka odeljenja za medicinske poslove u nacionalnoj zdravstvenoj komisiji. Ona je rekla da će zbog novog talasa zaraze 106.000 lekara i 177.700 bolničara biti poslato u jedinice za intenzivnu negu, ali nije navela kako će se ;organizovati drugi bolnički sektori.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#kina

#mere