Veruje se da je dobila novac od Katara

Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP), Eva Kaili je uhapšena u Briselu u okviru operacije belgijskih vlasti o "kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca".

Eva Kaili koja dolazi iz Grčke, kao rezultat operacije izbačena iz njene lokalne partije u Grčkoj, PASOK, suspendovana je iz političke grupacije u EP – socijaldemokrata a u nedelju je razrešena iz dužnosti zamenice predsednice EP.

Naime belgijska policija je u petak 9. decembra, pretresla 16 lokacija u Briselu i privela najmanje četiri osobe, među njima i supruga Eve Kaili i jednog bivšeg evropskog poslanika.

Prilikom akcije je konfiskovano skoro 600.000 evra gotovine, nekoliko mobilnih telefona i kompjuterska oprema.

U saopštenju belgijskog tužioca se navodi da "Istražitelji Federalne pravosudne policije nekoliko meseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta".

Belgijski mediji navode da se radi o Kataru, domaćinu ovogodišnjeg svetskog prvenstva u futbalu. Katar je ionako bio na meti kritika zbog prava radnika, naročito onih koji su radi a izgradnji stadijuma za prvenstvo, kao o o poziciji zajednice LGBT u zemlji.

Eva Kaili je u funkciji potpredsednice EP bila nadležna za zemlje Zaliva.

Ona je prilikom nedavne posete Kataru zemlju nazvala "liderom u pravima radnika".

Prema navodima saopštenja belgijskog tužioca Katar je ciljao na zvaničnike "sa značajnim političkim i/ili strateškim položajem" u Evropskom parlamentu, slao im "znatne količine novca" i "važne poklone".

Potvrdivši da EP stoji čvrsto protiv korupcije, predsednica ove institucije Roberta Metsola je potvrdila spremnost da sarađuje sa svim relevantnim organima za sprovođenje zakona i sudskim organima.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP gde su pripadali najmanje dvoje od četiri uhapšenih, obećali su da će sarađivati sa vlastima te su zatražili obustavu svih procedura u evropskom parlamentu koji se tiču zemalja Zaliva, poput vizne liberalizacije i planiranih poseta.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Evropski parlament