Evropski parlament je u fokusu opsežne istrage u Belgiji o "korupciji i pranju novca"

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili iz Grčke i bivša evroposlanica, kao i Italijan Pjer-Antonio Panceri, privedeni su nakon istrage o korupciji u Belgiji.

Evropski parlament je u fokusu opsežne istrage u Belgiji o "korupciji i pranju novca". U okviru istrage uhapšena je potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili. Grčka političarka je već u četvrtak uveče isključena iz svoje partije Panhelenskog socijalističkog pokreta (PASOK). I poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu odlučio je da je isključi.

Prema saznanjima listova Le Soar i Knak, poslanicima, koji su na političkim ili strateškim funkcijama, podeljene su značajne sume novca ili drugi pokloni.

Kaili, jedan od potpredsednika parlamenta, koji je sada uhapšen, održao je govor u Evropskom parlamentu 21. novembra o aktuelnom Svetskom prvenstvu u Kataru. On je ovaj sportski događaj opisao kao dokaz da „sportska diplomatija može doneti istorijsku promenu zemlji čije su reforme inspirisale arapski svet“.

Služba za saradnju sa medijima u Evropskom parlamentu nije želela da komentariše raciju zbog istrage koja je u toku. Odgovorili su samo da ova služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.

Autor: redportal.rs

#Eva Kaili

#Evropski parlament

#korupcija