Nacionalna pripadnost u baltičkim državama već duži niz godina više je političko nego nacionalno pitanje, naravno – u odnosu prema Rusima

Svaki rat u jednom trenutku svakog pojedinca, ma koliko on to pokušavao da izbegne, dovede u situaciju da povuče liniju između "naših" i "njihovih". Kad je novinar televizijskog kanala Dožd pre nekoliko dana u programu uživo rekao "naša vojska" – misleći na rusku – ne samo da je zapečatio svoju profesionalnu sudbinu i funkcionisanje medija za koji je radio u Rigi, nego je pokazao da je ta linija "naših" i "njihovih" toliko crvena i debela da nema povratka.

Novinar Aleksej Korosteljev rekao je da bi televizijski kanal "mogao da pomogne" mnogim ruskim vojnicima. On je Rus, doduše, opoziciono nastrojeni Rus, kao i redakcija kanala koji je još u martu u Rusiji proglašen stranim agentom i zabranjen. Moskva nije uvažila njihovo protivljenje ratu i oni su se tada preselili u Letoniju i nastavili rad.

Nacionalna pripadnost u baltičkim državama već duži niz godina više je političko nego nacionalno pitanje, naravno – u odnosu prema Rusima. Deset meseci rata u Ukrajini učinilo je da je granica između opozicionog i "pravog" Rusa sve tanja.

Regulatorna komisija za elektronske medije Letonije Doždu je u utorak oduzela licencu za emitovanje "zbog pretnje nacionalnoj bezbednosti i javnom redu". Ta odluka, shodno zakonodavstvu, odnosi se i na celu EU.

Televizijski kanal je optužbe nazvao apsurdnim i obećao da će s radom nastaviti na Jutjubu. Međutim, sve se zakomplikovalo i pokrenulo brojna pitanja, kako za same novinare, direktora i urednika kanala, tako i za javnost. Mnogi su postavili pitanje smisla "nezavisnog" novinarstva i uopšte položaja i uloge medija.

Rusija nije mogla da dobije bolji poklon i, naravno, iskoristila ga je. Zaključak je da jednostavno više nema dobrih Rusa – svi Rusi su neprijatelji. Takođe se naglašava da je ovaj kanal, koji je smatran oštro opozicionim, radio 12 godina u Rusiji, a u EU – samo nekoliko meseci. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je na Telegramu: "Nisu pomogli ni papiri o lojalnosti lokalnim specijalnim službama, koje su potpisali zaposleni u Doždu. Zapamtite, niko nigde ne voli izdajnike.”

Novinar koji je u programu uživo rekao "naša" vojska odmah je dobio otkaz. Medij je kažnjen s 10.000 evra, ali je letonski radiodifuzni savet, na sednici koja je trajala 30 minuta, doneo odluku da se Doždu oduzme licenca. "Nezavisni" mediji, tačnije mediji nezavisni od Moskve, poput Meduze, koja je takođe izmeštena van Rusije, stali su zaštitu Dožda. Oni su oko sebe okupili brojne organizacije koje su potpisivanjem peticije ustale protiv ovakve odluke vlasti u Rigi. Da li što misle da je novinar bio u pravu da kao Rus kaže da je ruska vojska "njegova", da li zbog toga što su shvatili da više nije dovoljno što su opozicioni Rusi ili su zabrinuti zbog daljeg finansiranja i opstanka svojih medija van matice?

Glavna urednica zabranjenog medija Natalija Sindejeva, pre odluke o zabrani, objavila je video-snimak u kojem je uplakana govorila o tome da je uprava pogrešila što je dala otkaz svom novinaru. Rekla je da se sva četiri dana nakon otpuštanja novinara osećala kao "odvratni gmaz". Izvinila se novinaru i publici i rekla da su učinili podlost prema "osobi koja je s nama". U tom emotivnom nastupu opet je bilo mnogo upotrebe prisvojnog prideva "naš", što je umnožavalo pitanje: Ko je onda "njihov"?

Ona je i javno zamolila Korosteljeva i novinare koji su dali otkaze posle njegovog otpuštanja, da se vrate. Pozivu da se redakcija ponovo okupi u starom sastavu pridružio se i direktor Tihon Džadko, koji je naglasio da je Dožd u Rusiji svakog meseca gledalo više od 13 miliona ljudi.

Odluku letonskih vlasti nazvao je apsurdnom i rekao da je protiv zdravog razuma. Govorio je o tome šta znači "naša" vojska, o poruci koja je izrečena ruskom narodu. "Naša vojska čini zločine. Ne vojska planete Alfa Kentaur, nego naša – građani Ruske Federacije – čine zločine", rekao je on i dodao da kanal Dožd "jeste i biće protiv nezakonite aneksije Krima, protiv invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i uvek će činiti sve što je moguće da istina o tome stigne do što većeg broja ljudi, u Ruskoj Federaciji i van njenih granica".

Pominjanje Krima isprovocirano je izjavom predsednika Saveta za elektronske medije Ivara Abolinsa da je Dožd u svojim vremenskim prognozama više puta objavljivao mapu Rusije sa Krimom u njenom sastavu. Džadko je na to odgovorio da je vremenska prognoza kao rubrika na Doždu ukinuta još 2014. godine, ako ga sećanje ne vara, čak i pre aneksije Krima.

Neki ruski medijski analitičari smatraju da se Dožd, kao ruski opozicioni kanal, sada pokazao beskorisnim za Zapad. Njegova osnovna funkcija bila je da "pumpa" rusku omladinu i da među njom formira negativan stav prema ruskoj vlasti i dugi niz godina on je to i radio.

Odlaskom izvan Rusije smanjila se mogućnost uticaja na rusku publiku. Onaj deo stanovništva koji se protivio ratu u Ukrajini u velikoj meri je napustio Rusiju. Oni umereni liberali, koji imaju patriotska osećanja prema državi, nisu podržali Doždovu otvoreno proukrajinsku liniju. I tu se rezervoar za uticaj iscrpio, a zapadne vlasti su konačno postale razočarane sposobnošću ruskih liberala da nekako utiču na vlast u Rusiji.

Autor: redportal.rs

#Letonija

#ruski opozicioni kanal

#zabrana