Da Unija priprema deveti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu najavila je još Ursula fon der Lajen

U novom devetom paketu sankcija koji se priprema Evropska unija namerava da uvede ograničenja ruskom sektoru proizvodnje bespilotnih letelica, saznaje agencija Blumberg u briselskim krugovima. EU takođe razmatra i uvođenje sankcija i na druge tehnologije i komponente koje Moskva koristi u vojne svrhe, kao i donošenja mera koje se dalje ciljaju na usluge, investicije i ruske medijski i finansijski sektor.

Novi paket kaznenih mera koji bi trebalo da stupi na snagu sledeće nedelje obuhvatio bi i stavljanje na „crnu listu” evro bloka još 180 pojedinaca, firmi i drugih pravnih lica.

Očekuje se da će novi paket sankcija biti formalno predložen i razmatran ove nedelje, a cilj je da se mere odobre pre nego što se lideri EU sastanu u Briselu sledeće nedelje. Sankcije EU zahtevaju usvajanje podrške svih država članica, a neke predložene mere bi mogle da se promene pre nego što se to desi.

Tokom vojnih akcija u oktobru Kijev je optužio rusku vojsku da je koristila dronove-kamikaze i za napade na civilne ciljeve. Iako Rusi kažu da je reč o njihovim bespilotnim letelicama geran-2, zapadni stručnjaci smatraju da zapravo je reč o preimenovanim iranskim dronovima šahid-136. Reč je o letelicama sa rasponom krila od dva i po metra metra koje nose oko 50 kilograma eksploziva u bojevim glavama na prednjem delu.

Da Unija priprema deveti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu najavila je još Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije tokom posete Finskoj krajem prošlog meseca ne otkrivajući detalje.

- Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde boli, da dodatno oslabimo njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini i  mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija - rekla je Fon der Lajen, prenosi Rojters.

Autor: redportal.rs

#EU

#Ruska industrija dronova

#Sakcije