Si je zatražio od bogatih zemalja da se usredsrede na smanjenje uticaja rasta kamatnih stopa zbog rasta cena

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas lidere Grupe 20 industrijalizovanih zemalja i zemalja u razvoju (G20) da se „odlučno suprotstave instrumentalizaciji” hrane i energije.

- Moramo se čvrsto suprotstaviti bilo kakvoj politizaciji i instrumentalizaciji pitanja hrane i energije i upotrebi tih pitanja kao oružja - rekao je Si na samitu G20 na indonežanskom ostrvu Baliju.

Kineski predsednik je takođe pozvao na ukidanje sankcija, poput onih koje su uvedene Rusiji. Si je zatražio od bogatih zemalja da se usredsrede na smanjenje uticaja rasta kamatnih stopa zbog rasta cena.

- Razvijene ekonomije treba da smanje negativne efekte prilagođavanja svoje monetarne politike i stabilizuju dugove na održivom nivou - rekao je Si, obraćajući se na dvodnevnom samitu G20 koji je počeo danas u Indoneziji.

Zemlje G20 učestvuju sa 85% svetske ekonomske proizvodnje i 75% svetske trgovine. U njima živi dve trećine svetske populacije.

Članice G20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno administracije u Briselu

Autor: redportal.rs

#kina

#rusija

#ukidanje sankcija