Najveći pad živorođene dece zabeležile su Litvanija i Rumunija, 28 i 23 posto

U Evropi je zabeležen pad od 14 odsto u broju beba rođenih u januaru 2021. u poređenju sa novorođenčadi u istom mesecu prethodnih godina, što je verovatno uzrokovano strahom od zdravstvene krize izazvane Covid-19 tokom prvog talasa pandemije, kažu stručnjaci iz Švajcarske.

Naučnici su izvestili da su zemlje sa najstrožim karantinom na početku 2020. i prenatrpanim jedinicama intenzivne nege doživele najveći pad živorođene dece devet do deset meseci kasnije.

Naučni tim smatra da bi strah izazvan Covid-19, kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Human Reproduction, mogao dovesti do "dugoročnih posledica po demografiju, posebno u zapadnoj Evropi gde stanovništvo stari".

- Čini se da je pad broja rođenih devet meseci nakon početka pandemije češći u zemljama u kojima su zdravstveni sistemi bili u problemima, a bolnički kapaciteti bili nedovoljni - rekao je vodeći autor studije Leo Pomar.

On je dodao da je "u tom periodu bilo manje trudnoća, čak i u zemljama koje nisu bile ozbiljno pogođene pandemijom".

- Mislimo da je strah parova od zdravstvene i socijalne krize u vreme prvog talasa Covid-19 doprineo smanjenju živorođene dece devet meseci kasnije - rekla je Pamar.

Engleska i Vels zabeležili su pad živorođene dece za 13% u januaru 2021. u odnosu na januar 2018. i 2019. godine, dok je broj beba rođenih u Škotskoj opao za 14%. Najveći pad živorođene dece zabeležile su Litvanija i Rumunija, 28 i 23%.

Švedska, koja nije imala karantin, ali je imala visoku stopu smrtnosti, nije doživela pad živorođene dece, otkrili su istraživači. Tim je otkrio da je trajanje karantina ključni faktor povezan sa padom živorođene dece u januaru 2021. u poređenju sa istim mesecom 2019. i 2018. godine.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#bebe

#novorođenčad

#strah