Francuska slanje oklopnih vozila, aviona i tenkova u Rumuniju

Francuska planira da pojača svoje vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a oklopnim vozilima, avionima i tenkovima u Rumuniji u novembru i pešadijskom četom u Estoniji sledeće godine, prenose francuski mediji.

Odluka predsednika Emanuela Makrona da pojača odbrambeno prisustvo u istočnoj Evropi uzela je u obzir situaciju na istočnom krilu NATO-a i žestoke borbe u Ukrajini - izjavio je ministar Sebastijen Lekornu pred komitetom za odbranu u francuskom Senatu.

Francuska je zemlja učesnica u misiji NATO-a u Rumuniji, koja uključuje 350 francuskih vojnika, kao i vojno osoblje iz Belgije i Holandije.

Vojni izvori kažu da se Pariz sprema da udvostruči svoje trenutno prisustvo u zemlji u novembru sa desetak oklopnih vozila i isto toliko tenkova Leclair.

- Nastavićemo da jačamo naše odbrambeno prisustvo u Litvaniji - ukazao je Lekornu, precizirajući da će to biti postignuto slanjem borbenih aviona Rafale, koji će obezbediti nadzor iz vazduha.

On je dodao da će pešadijska četa opremljena vojnim vozilima Griffon stići u Estoniju 2023. godine, povećavajući francusko prisustvo u zemlji za dodatnih stotinu ljudi. Do sada je tri stotine francuskih vojnih lica stacionirano u baltičkoj državi u okviru NATO partnerstva.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#NATO

#istočno krilo

#vojno prisustvo