Ovaj nosač aviona ima novu naprednu tehnologiju

Najnoviji i najnapredniji američki nosač aviona, USS Džerald Ford, krenuo je na svoje prvo putovanje iz Norfolka u Virdžiniji. Jedan od njegovih prvih zadataka je vežba sa saveznicima u Evropi. Ford je prvi američki nosač aviona projektovan u "više od 40 godina". Izgradnja ogromnog broda počela je u novembru 2009.

Ovo je prvi nosač klase Ford. Američka mornarica je započela izgradnju još dva nosača te klase, USS Kennedi i USS Enterprise.

Ovaj nosač aviona ima novu naprednu tehnologiju. Brod troši skoro tri puta više električne energije u poređenju sa nosačima klase Nimic i koristi elektromagnetni sistem za lansiranje letelice.

Ovaj sistem koristi električnu energiju za lansiranje aviona sa palube umesto prethodnog sistema parnog katapulta. Sistem manje opterećuje avione i omogućiće kraće vreme između lansiranja, rekao je zvaničnik američke mornarice.

Nosač ima i znatno napredniji radarski sistem. Kako je saopštila mornarica, nosač će, barem u narednim mesecima, uglavnom delovati u Atlantskom okeanu i Sredozemnom moru.

Autor: redportal.rs

#Džerald Ford

#Evropa

#Nosač aviona

#SAD