Nosač aviona Vikrant, čije je ime sanskritska reč za "moćan" ili "hrabar", drugi je operativni nosač aviona u Indiji

Nosač Vikrant, čije je ime sanskritska reč za "moćan" ili "hrabar", drugi je operativni nosač aviona u Indiji, koji se pridružio Nosač Vikramaditia iz sovjetskog doba koji je kupljen od Rusije 2004. za odbranu Indijskog okeana i Bengalskog zaliva.

Novi nosač od 262 metra (860 stopa), koji je dizajnirala indijska mornarica i izgrađen u brodogradilištu Kočin u južnoj Indiji, porinuo je premijer Narendra Modi u okviru obeležavanja 75 godina nezavisnosti od britanske vladavine.

Više od samo dodavanja pomorskih sposobnosti zemlje, Modi je naglasio važnost da Indija sada bude samo jedna od nekolicine nacija sa autohtonim programom nosača.

- Ovo je istorijski dan i značajno dostignuće. To je primer vladinog nastojanja da indijski odbrambeni sektor učini samopouzdanim - rekao je Modi.

Nosač je najveći ratni brod koji će biti izgrađen u zemlji, a može da nosi posadu od oko 1.600 i upravlja flotom od 30 aviona, uključujući borbene avione i helikoptere, saopštila je mornarica.

Više od 75% komponenti novog indijskog nosača aviona je domaćeg porekla, sa pola tuceta velikih industrijskih firmi i preko 100 manjih preduzeća koja obezbeđuju opremu i mašine, prema Ministarstvu odbrane.

Kašnjenje od šest godina izazvalo je šestostruko prekoračenje cene na trenutno 200 milijardi rupija (2,5 milijardi dolara), prema stručnjacima za odbranu.

Ratni brod od 47.400 tona biće u potpunosti operativan do kraja 2023. godine nakon što prođe prva ispitivanja za sletanje sa indijskim borbenim avionom MiG-29K ruske proizvodnje.

Indija planira da opremi nosač sa više od dva desetina novih lovaca, a trenutno se razmatraju Rafale-M iz francuskog Dassaulta i F/A-18 Block III Super Hornet koje je napravio Boeing.

Do tada će se oslanjati na ruske avione pozajmljene od jedinog drugog indijskog nosača, rekao je Rahul Bedi, stručnjak za odbranu. Poslednjih godina Kina je proširila svoje prisustvo na Indijski okean, zapadni Pacifik i šire.

Kao odgovor na zabrinutost zbog rastuće samopouzdanja Kine, indijska mornarica je prošle godine poslala četiri ratna broda u jugoistočnu Aziju, Južno kinesko more i Indo-Pacifik na vežbe sa pripadnicima druge grupe nacija Kvad — Sjedinjenih Država, Japana i Australije.

Modi je u petak rekao da su bezbednosni problemi u Indo-pacifičkom regionu i Indijskom okeanu predugo ignorisani.

- Ali, danas je ovo područje za nas veliki odbrambeni prioritet zemlje. Dakle, radimo u svim pravcima, od povećanja budžeta za mornaricu do povećanja njenih kapaciteta - rekao je minstar odbrane Indije.

Ogroman pomorski region bio je napet zbog sporova Kine sa svojim susedima, uključujući Tajvan, Filipine, Indoneziju, Vijetnam, Japan i Južnu Koreju. Postoje konkurentni zahtevi za sve ili deo strateški vitalnog plovnog puta koji sadrži značajna podmorska nalazišta nafte i gasa.

Mornarica kineske narodnooslobodilačke vojske, ili PLAN, modernizovala se više od jedne decenije kako bi postala više sila "plave vode" – ona koja je sposobna da deluje globalno, a ne da bude ograničena da ostane bliže kineskom kopnu, za šta su nosači kritični .

PLAN trenutno ima oko 355 brodova, uključujući podmornice, prema američkom ministarstvu odbrane, koje procenjuje da će snage porasti na 420 brodova do 2025. i 460 brodova do 2030. godine.

Indijska flota sada uključuje dva nosača aviona, 10 razarača, 12 fregata i 20 brodova korveta, prema njenoj mornarici.

Stariji indijski nosač aviona, INS Vikramaditia, izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1987. Služio je u sovjetskoj mornarici pod imenom Admiral Gorškov, a kasnije i u ruskoj mornarici pre nego što je povučen 1996. Indija ga je kupila 2004. za 2,35 dolara milijarde.

Autor: redportal.rs

#Indija

#Nosač aviona

#Vikrant