Zabrana slična zabrani reklamiranja cigareta

Kao odgovor problemu koji industrija mesa stvara u klimatskim promenama, holandski grad Harlem je postao prvi koji je zabranio reklamiranje mesa. Ideja je u originalu došla od partije zelenih Groen Links. Zabrana će stupiti na snagu 2024. godine, nakon uključenja mesa u listi proizvoda koji doprinose rastu globalnog zagrevanja.

Kako je objasnio Zigi Klazes savetnik u Groen Links:

Nas ne interesuje šta ljudi peku i prže u svojim kuhinjama. Ako žele i dalje da konzumiraju meso to je u redu. Mi ne možemo da kažemo ljudima da je u toku velika klimatska kriza i da ih sa druge strane opet ohrabrujemo da kupuju proizvode koji su deo problema.

Zabrana nije osmišljena da bi rekla ljudima šta smeju a šta ne smeju da jedu, već da okvirno spreče reklamiranje mesa i proizvoda od mesa na javnim mestima. U okviru zakona, još nije sigurno da li će i meso ugojeno na klimatski prihbvatljiv, zeleni način biti uključeno u zabranu.

Zabrana je naišla na kritiku, naziva se napadom na slobodu govora, kao i napad na industriju mesa kao i da predstavlja demonstraciju prevelike moći nad građanima.

Sa druge strane oni koji podržavaju zakon, veruju da je potez apsoulutno validan s obzirom da preko 14% emisije gasova staklene bašte otpada na industriju mesa.

Zabrana se neće zaustaviti na mesu, u okviru nje isti tretman će imati i fosilna goriva kao i sav transport koji se oslanja na njih - uključujući i reklame za putovanja i automobile.

Autor: redportal.rs

#Holandija

#Meso

#Zaleni

#emisija gasova

#fosilna goriva

#zabrana