Jedini lider SSSR rođen nakon Oktobarske revolucije

Juče je u 91. godini, posle duge i teške bolesti, preminuo Mihail Sergejevič Gorbačov, nekadašnji sovjetski lider, prvi i poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, kao i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Rođen je 1931. godine. Završio je studije prava na Moskovskom državnom univerzitetu, a kandidat za člana Partije postao je 1950. godine. Od 1985. godine, Gorbačov se nalazio na čelu Komunističke partije Sovjetskog Saveza, čije je postao faktički lider države. Ujedno je tako postao i prvi sovjetski lider tog ranga rođen posle Oktobarske revolucije 1917. godine.

Gorbačov je pokrenuo proces reformi poznat kao perestrojka, koji je trebalo da stvori tržišnu privredu, a obnovljena je i privatna svojina. Aktivno je radio na okretanju Sovjetskog Saveza prema Zapadu, uspostavljajući različite dogovore na sastancima sa američkim zvaničnicima. U vreme njegovog mandata, otvoren je prvi Mekdonalds restoran u Rusiji.

Dozvolio je mirnu smenu komunističkih režima u Istočnoj Evropi, zatim ujedinjenje dve Nemačke, kao i raspad Sovjetskog Saveza, čime je okončan Hladni rat. Zbog svega toga mu je 1990. godine dodeljena Nobelova nagrada za mir.

Kandidovao se ne izborima za predsednika Rusije 1996. godine i osvojio svega 0,51% glasova. Pokušao je da se vrati u politiku 2000. godine, kada je osnovao Rusku ujedinjenu socijaldemokratsku partiju, kasnije preimenovanu u Socijaldemokratska partija Rusije, ali bez uspeha.

Autor: redportal.rs

#Gorbačov

#Mihail Gorbačov

#Nobelova nagrada za mir

#Sovjetski savez

#sssr