Kina ne isključuje upotrebu sile u vezi sa ponovnim ujedinjenjem sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom pokrajinom

Kineski ratni brodovi ostali su danas aktivni u blizini Tajvana dok je Peking nastavio svoje pomorske manevre u znak protesta zbog prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

Najveći kineski manevri ikada održani u toj oblasti uključivali su upotrebu lansera balističkih projektila i simulacije pomorskih i vazdušnih udara.

Kineska vojska je saopštila da su se vežbe fokusirale na blokadu i snabdevanje "u složenom elektromagnetnom okruženju", prenosi Rojters. Ambasador Kine u Australiji Sjao Ćan rekao je danas da nova vlada Australije mora da se "oprezno pozabavi pitanjem Tajvana".

On je rekao da je "iznenađen" što se Australija pridružila SAD i Japanu u osudi nedavnog ispaljivanja projektila u japanske teritorijalne vode tokom kineske vojne vežbe u blizini Tajvana.

– Nadamo se da će australijska strana ozbiljno shvatiti kinesko-australijske odnose. Shvatite ozbiljno princip "Jedne Kine" i pažljivo se pozabavite pitanjem Tajvana - rekao je Sjao.

On nije rekao kada bi vojne vežbe sa bojevom municijom mogle da se završe, ali je rekao da će to biti objavljeno u "prikladnom trenutku". Sjao je dodao da Kina ne isključuje upotrebu sile u vezi sa ponovnim ujedinjenjem sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom pokrajinom.

- Kada je potrebno, kada smo prinuđeni, spremni smo da upotrebimo sva neophodna sredstva, rekao je Sjao.

Vršilac dužnosti australijskog premijera Ričard Marles, koji će ove nedelje zameniti premijera Entonija Albanezea, rekao je da se nacionalni interes njegove zemlje nije promenio iako se vlada promenila.

Krajem maja najviše glasova na australijskim parlamentarnim izborima osvojila je albanska laburistička partija pobedivši konzervativce i bivšeg premijera Skota Morisona, žestokog kritičara kineskih vlasti.

Autor: redportal.rs

#Tajvan

#kina

#kineska mornarica

#manevri