On je takođe optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za "nepromišljenu i opasnu" retoriku u vezi sa potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja

Članice NATO-a blisko sarađuju sa odbrambenim sektorom kako bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha naoružanja i opreme i da je spremna za dugotrajni rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Pružamo veliku podršku, ali moramo da uradimo više i da se pripremimo na duži rok - rekao je Stoltenberg.

- Zbog toga smo sada u bliskom kontaktu i blisko sarađujemo sa odbrambenom industrijom kako bismo proizveli više i isporučili više različitih vrsta municije i oružja za jačanje odbrambenih kapaciteta - rekao je on.

Poslednjih meseci, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje počele su da snabdevaju Ukrajinu naprednijim sistemima konvencionalnog naoružanja, uključujući visoko mobilne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS) koji su precizniji i imaju veći domet.

U odvojenom govoru pred aktivistima norveške Laburističke partije, Stoltenberg je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do najopasnijeg trenutka za Evropu od kraja Drugog svetskog rata i da Rusija ne sme da pobedi. On je takođe optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za "nepromišljenu i opasnu" retoriku u vezi sa potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja. Stoltenberg je ponovio svoj stav da će se rat verovatno okončati tek nakon pregovora.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Stoltenberg

#Ukrajina

#naoružanje

#odbrambena industrija