Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima

Kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine, saopštio je danas portparol Kancelarije Državnog saveta Kine za tajvanske poslove, Ma Sjaoguang.

Prema njegovim rečima sankcije su uvedene Tajvanskoj fondaciji za demokratiju i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj, prenosi agencija Tass.

- Te organizacije su povezane sa separatističkim elementima na Tajvanu, klevetale su našu zemlju i pokušale da utiču na međunarodnu zajednicu za kršenje principa jedne Kine - navodi se u saopštenju kineskog zvaičnika.

Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima, dodaje se dalje.

Pored toga, Peking je sankcionisao nekoliko kompanija koje se bave energetskim, medicinskim, satelitskim i mrežnim tehnologijama, koje su obezbeđivale sredstva za pomenute fondove, piše u saopštenju.

Predstavnici menadžmenta i ovlašćena lica u kompanijama koje su finansirale ta dva fonda više neće moći da posećuju kontinentalni deo Kine i da sarađuju sa kineskim preduzećima, naveo je Ma Sjaoguang.

Autor: Tanjug

#Tajvan

#fondovi

#kina