Dogovoreni iznos predstavlja premiju od 34 posto na cenu akcija Euromanija od 17. juna

Britanska medijska kuća Euromani, specijalizovana za finansijske vesti i poslovne informacije, prihvatila je ponudu da bude prodata konzorcijumu fondova privatnog kapitala za oko 1,6 milijardi funti (1,9 milijardi dolara).

Investitori Euromanija će dobiti 14,61 funti po akciji od fonda za upravljanje privatnim kapitalom Astorg Aset Menadžment Sarl, sa sedištem u Luksemburgu, i britanske firme Epiris, objavljeno je danas u zajedničkom saopštenju tih kompanija, izveštava Blumberg.

Dogovoreni iznos predstavlja premiju od 34 posto na cenu akcija Euromanija od 17. juna, dan pre nego što je prvi put otkriveno da se vode pregovori.

Kompanije kupci će podeliti Euromani u dva preduzeća, pri čemu će organizacioni deo Fastmarkets, koji se bavi podacima o cenama robe, postali samostalna jedinica u vlasništvu Astorga, dok će preostala preduzeća britanske medijske kompanije biti pod većinskom kontrolom Epirisa, prema saopštenju.

Euromani sa sedištem u Londonu posluje na principu pretplate i prodaje svojih servisa i publikacija finansijskim profesionalcima, a bavi se i organizacijom poslovnih događaja.

Akcionari Euromanija će na generalnoj skupštini glasati o odobrenju ovog sporazuma, a očekuje se da će preuzimanje biti završeno u četvrtom kvartalu.

Akcije Euromanija su porasle danas za 8,9 posto, na 14,46 funti, na početku trgovanja na Londonskoj berzi.

Autor: Tanjug

#1.9 milijarde dolara

#Velika Britanija

#euromani

#prodato