Ogromna većina mejnstrim turskih medija smatra se bliskim vladi i favorizuje u izveštajima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saveznike

Turska agencija za nadzor medija RTUK blokirala je pristup Glasu Amerike i nemačkom emiteru Dojče veleu zbog toga što nisu podneli zahteve za licence, rekao je danas član tog nadzornog tela Ilhan Taši.

U februaru su Dojče vele i Glas Amerike saopštili da neće podneti molbe za dozvole u Turskoj kako to traži RTUK prema zakonu o medijskoj regulativi u zemlji, za koji kritičari navode da ima za cilj povećanje cenzure.

Taši, član odbora RTUK, iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke (ĆP), napisao je na Tviteru da je sudskom odlukom blokiran pristup servisu Dojče velea na turskom jeziku i Glasu Amerike.

- Evo vam slobode štampe i napredne demokratije! - istakao je on.

Ogromna većina mejnstrim turskih medija smatra se bliskim vladi i favorizuje u izveštajima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saveznike. RTUK, čijim odborom za kreiranje politike dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK) i njeni saveznici, često kažnjava emitere koji su kritični prema vladi.

Autor: redpotal.rs

#Dojče vele

#Glas Amerike

#Turska