Većina tržišta zemlje Evropske unije, plaćaju 60% skuplje u odnosu na prošlu godinu

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra, a većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, dok je prosečna izvozna cena bila je za oko 60 odsto viša nego lani, javlja Frans pres.

Prema izveštaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj, čak 61 odsto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi evra), Nemačka (12,1 milijardi evra) i Italija (7,8 milijardi evra), navodi se u izveštaju koji je objavio AFP.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi evra), a potom slede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni plin (LNG) i ugalj.

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavio je puniti ruski budžet, pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dostigli rekordne nivoe, navodi AFP.

Ruske cene fosilnih goriva za izvoz su u proseku 60 odsto više nego lani, stoji u izveštau i navodi da su neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale uvoz fosilnih goriva iz Rusije.

- Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svetu - rekla je analitičarka CREA-e Lauri Miljvirta.

- S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da se Francuska nakon početka ruske specijalne operacije na Ukrajini svesno odlučila da koristi ruske energente - dodala je ona.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#rusija