Pesak je TEMELJ naše celokupne INFRASTRUKTURE

Ljudsko nesrazmerna i sebična eksploatacija peska može uskoro stići do tačke posle koje se ne možemo vratiti nazad, upozorava poslednji izveštaj iz UN.

Šesak je najeksploatisanija svetski resurs posle vode, i igra vitalnu ulogu kako u građevinarstvu tako i u prirodi. Ali, za razliku od vode, pesak nije obeležen kao strateški resurs.

Prema najnovijem izveštaju navodi se da naš odnos prema pesku mora da se promeni podhitno ili će čovečanstvo, kao i prirodna sredina početi da se suočavaju sa ozbiljnim posledicama. Kako je preneo Paskal Peduzi, direktor GRID-GENEVA u UN programu za prirodnu sredinu:

Naši izvori peska nisu beskonačni i mi moramo mudro da ih koristimo. Da bi očuvali orživi razvoj, moramo dramatično da promenimo način na koji proizvodimo, gradimo i konzumiramo proizvode, infrastrukturu i usluge.

Pesak je ključan sastojak cementa, asfalta i stakla koje čini ogroman procenat naše infrastrukture. Prema izveštaju, oko 50 miliona tona peska i šljunka se iskoristi svake godine, dovoljno da se napravi 27 metara širok i 27 metara visok zid OKO CELE PLANETE ZEMLJE. Ovakva neracionalna konzumacija dramatično premašuje prirodni nastanak peska u određenim delovima planete, što znači da bi se rezerve peska uskoro našle u krizi.

Kako se u sledećih nekoliko decenija planira i očekuje sve veća urbanizacija stanovništva, čini se da će problem biti sve akutniji.

Pesak je sve više nepreocenjiv resurs u gradnji temelja našeg društva: naših kuća, škola za našu decu, brana i fotovoltažnih panela koje proizvode našu električnu energiju. Pesak je takođe nezamenjljiv u izgradnji puteva, mostova, bolnica i sve druge infrastrukture koja je ključna za dalji razvoj. SSada smo u situaciji gde potrebe i očekivanja našeg društva ne mogu da se ispune bez boljeg upravljanja izvorima peska.

Pored svih navedebih problema, ekstrakcija peska takođe dovodi do erozije, salinizacije, i gubitka zaštite od oluja, što izaziva dodatne problema u obalskim oblastima i okeanskim ekosistemima.

Prema izveštaju rešenje leži u prepoznavalju i kvalifikovanju peska kao strateškog resursa, kao i materijal u građevinarstu i po svojoj nezamenjljivoj ulozi u prirodnoj sredini. Pride mora biti čvrsto regulisan kako legalno tako i institucionalno.

Autor: redportal.rs

#Erozija

#Kriza

#Nesrazmerna

#Prirodna sredina

#Resurs

#Sastavni deo

#Strateški resurs

#Temelj društva

#asfalt

#cement

#eksploatacija

#pesak

#problemi

#staklo