Turisti ne smeju da nose pesak sa Sardinije za nepoštovanje propisa kazne od 500 do 3.000 evra

Bočica peska sa plaže koju ćete poneti kući s odmora na Sardiniji čini se kao zgodan suvenir koji će vas podsećati na divno leto, ali problem je u tome što gotovo svm turisti ista ideja padne na pamet.

Sardinija, poznata po svojim prekrasnim plažama, teško se nosi s učinkom turizma na okolinu i ignorisanjem upozorenja da se plaže ostavljaju netaknute. Zato se odlučila na stroge mere prema onima koji sa sobom odluče da ponesu i najmanju količinu peska ili školjki.

Ako ih otkriju, "krijumčari" mogu da budu kažnjeni od 500 do 3.000 eura, a to se nedavno dogodilo ekipi uhvaćenoj na jednom sardinijskom aerodromu sa četiri kilograma peska sa različitih plaža.

Svi do jednog kažnjeni su maksimalnom iznosom, objavile su vlasti i objasnile da sardinijske plaže svake godine trpe nepopravljivu štetu zbog toga što "turisti bez imalo poštovanja sa sobom odnose pesak, kamenje i školjke".

Vlasti na Sardiniji ozbiljno shvataju pravila na nekim plažama. Na plaži Spiaggia della Pelosa, jednoj od najlepših u Evropi, turisti ispod peškira moraju da imaju slamnatu prostirku i moraju da poštuju strogu zabranu pušenja.

Uz to je na plaži ograničen broj posetioca i naplaćuje se ulaz.    

pročitajte još

POŽAR NA NOVOM BEOGRADU

Autor: Redportal.rs

#Kazna

#Plaža

#Sardinija

#Turisti

#pesak