Rusi poraženi na severu, ali odsudna bitka je na jugu

Predsedavajući Načelnik generalštaba general Mark Majli je izjavio da očekuje da će rat u Ukrajini biti dugačak i težak rovovski rat, sa Ukrajinom sa jedne strane koja pokušava da održi svoj teritorijalni integritet i Rusijom sa druge strane koja ne pokazuje namere da odustane od agresije:

Pitao bih zapravo, kako pobeda izgleda u ovoj situaciji? Po meni pobeda je da Ukrajina ostane slobodna i nezavisna zemlja, kao što je i bila od 1991. To će biti veoma teško. To će biti jedan težak i dugačak rovovski rat.

Prema SAD i zapadnim tumačenjima, Ukrajina je uspela da porazi rusko napredovanje ka Kijevu, što je sa druge strane osporeno od strane Ruske Federacije koja samo navodi da se preraspodelila na druge delove fronta. Ali SAD takođe navode da je odsudna bitka u Donbasu na pomolu:

Oni su uspeli da poraze ruske snage koje su se bacile na Kijev, ali ostaje i dalje velika bitka na jugoistoku, oko Donbas-Donjeck regiona gde Rusi imaju nameru da masovno nagmilaju svoje snage i da nastave sa svojom ofanzivom. Zato mislim da je i dalje otvoreno pitanje kako će se sve ovo završiti. Idealno bi bilo da se Putin odluči na primirje, prestane sa agresijom, i da se dođe do neke vrste diplomatskog dogovora. Ali trenutno to je malo verovatno.

Autor: redportal.rs

#Ameerika

#Donbas

#Generalštab

#Kijev

#Odsudna bitka

#Poraz

#Poraz rusa

#SAD

#Ukrajina

#obaveštajci

#rat u Donbasu

#rusija