Ukrajinski predsednik očekuje da će ruska vojska izvršiti nove napade na Harkov i region Donbasa

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Tokom jučerašnjeg dana su, prema rečima ruske strane, dva ukrajinska helikoptera izvršila udar na skladište nafte u Belgorodu. Ukrajinske vlasti nisu preuzele odgovornost za ovaj napad.

Foto: Profimedia

Litvanija ne želi da EU ima put ka ruskim energentima

Gitanas Nauseda je rekao da je kupovina gasa iz Moskve sada politički neprihvatljiva.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, mnoge zemlje EU već napravile plan kako da što pre napuste ruske energente.

Međutim, i dalje je neophodno sprečiti obnavljanje snabdevanja nakon završetka operacije u Ukrajini, jer bi povratak na ruski gas bio najveća greška Evrope, dodao je Nauseda, prenosi Sputnjik.

DNR: Poginula 72 civila

Tokom 45 dana eskalacije u DNR poginula su 72 civila, 949 je povređeno, među kojima 59 dece, saopštilo je predstavništvo republike.

Habek: Ne želimo da budemo ruska meta

Nemački vicekancelar Robert Habek izjasnio se protiv povećanja vojne pomoći Ukrajini.

- Uz sve što radimo, veoma smo oprezni da ne preduzmemo ishitrene korake koji bi Nemačku mogli da pretvore u metu napada Rusije - rekao je Habek.

Roskosmos će predložiti kraj saradnje sa SAD na MSS

- 'Roskosmos' će u bliskoj budućnosti saopštiti rukovodstvu Ruske Federacije predloge o završetku saradnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa SAD, Kanadom, Evropom i Japanom - rekao je Rogozin, prenosi Sputnjik.

Medvedev: Ukrajina u EU odmah posle Turske

Medvedev je podsetio na Černomirdinovu priču o tome kada će Kijev ući u EU:

- Odmah posle Turske! - A kada će Turska? - Turska neće nikada!

Nema ukidanja sankcija ruskim kosmičkim preduzećima

Sjedinjene Države neće ukinuti sankcije ruskim kosmičkim preduzećima, rekao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo/AP/Roskosmos

Prema njegovim rečima, Roskosmos će odluku o saradnji sa partnerima na Međunarodnoj svemirskoj stanici doneti nakon analize i izveštaja podnetog političkom rukovodstvu Ruske Federacije.

Orban: Pojačavanje sankcija Rusiji će nas paralizovati

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će se, po njegovom mišljenju, ekonomska situacija u zemlji značajno pogoršati ako se uvedu sankcije protiv uvoza energenata iz Rusije.

Orban je rekao da, ako se uvedu sankcije na uvoz energenata a gasovodi budu blokirani sa ruske strane, Mađarska ne samo da će postati hladnija, već će cela zemlja biti paralizovana. Preduzeća će morati da se zatvore i mnogi ljudi će ostati bez posla.

LNR: Predalo se 170 ukrajinskih vojnika

170 ukrajinskih vojnika položilo je oružje u Luganskoj Narodnoj Republici, rekla je u intervjuu za RIA Novosti Viktorija Serdjukova, komesar za ljudska prava LNR.

Zarobljeni ukrajinski vojnici koji se nalaze na teritoriji LNR ne žele da se vrate u vojsku, rekla je Serdjukova, komesar za ljudska prava u LNR.

- Prvo što su shvatili, budući da su bili ovde na teritoriji Luganske Narodne Republike, bilo je da vesti, kao i direktna naređenja njihove komande već osam godina, najblaže rečeno, ne odgovaraju realnost - rekla je ona.

Zorn: Nemačka ne šalje trupe u Ukrajinu

Generalni inspektor nemačkih oružanih snaga, general Eberhard Zorn, rekao je dnevniku Velt u intervjuu objavljenom u subotu da njegova zemlja neće slati trupe u Ukrajinu "ni pod kojim okolnostima".

zelenski: Rusija sprema nove udare

Foto: Printscreen YouTube/24 Канал

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija na istoku zemlje ostala izuzetno teška i da se Rusija priprema za nove udare u regionu Donbasa i gradu Harkovu. 

Pogođene Poltavka i Kremenčuk

Ruski projektili pogodili su dva grada u centralnoj Ukrajini, oštetivši infrastrukturu i stambene zgrade, rekao je guverner regiona Poltava Dmitri Lunjin.

Autor: Novosti.rs

#DNR

#Gitanas Nauseda

#Litvanija

#Robert Habek

#Roskosmos

#donjeck

#lugansk

#rat u ukrajini

#ruski gas