Poseta u senci rata

Ruski ministar spoljnih poslova trebao bi da se sastane sa svojim kolegama iz Indije i Kine ove nedelje - dve zemlje koje su pod teškim pritiskom da se pridruže sankcijama protiv Ruske Federacije.

Lavrov se već sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang JI juče pre nego što je produžio planiranim letom ka Indiji danas.

Na papiru, sastanak Lavrova sa kolegom Vangom je bio oko problema u Avganistanu. Ali zaista je nepojmljivo da nije bilo reči o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Ovaj put Lavrova pružiće mu idealnu šansu da oceni u kakvom su stanju odnosi Rusije sa dve najveće zemlje kje su pod ogromnim pritiskom da se povinuju sankcijama protiv Ruske Federacije.

I Kina i Indija su odbile da osude rusku invaziju i obe su bile uzdržane u glasanju u UN tokom usvajanja rezolucije UN koja zahteva od Moskve da odmah zaustavi svoj napad na Ukrajinu.

Nakon susreta zvanični Peking je bio jasan:

Ne postoji kraj obimu saradnje Kine i Rusije, nema ograničenja našem zajedničkom stremljenju ka miru, nema kraja našem zalagnju da se očuva bezbednost, kao što i nema kraja našoj odlučnosti da se svim silama suprotstavimo hegemoniji.

Autor: redportal.rs

#Indija

#Invazija

#Moskva

#Peking

#Ukrajina

#Večni savez

#Zajedništvo

#kina

#rat

#rusija

#sankcije

#savez