Moskva i Delhi se spremaju da trguju isključivo u rubljama i rupijima

Kako navode izvori, Indijska vlada razmatra predlog Moskve da se okrene ruskom platnom sistemu, koji omogućavaju direktan transfer rublja u rupije i obrnuto.

Mehanizam koji je razvila ruska centralna banka očekuje da će podići nivo trgovine između dve zemlje izbegavajući trgovinu u dolarima - omogućujući trećem najvećem potrošaču nafte Indiji da zaobiđe zapadne sankcije i nastavi da kupuje naftu od Rusije.

Sistem uključuje šemu bilateralne kupovine u rupijima i u rubljama preko ruskog sistema SPFS. Glavna odluka se očekuje tek nakon posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov bi trebao u Indiju da stigne danas, dok će zvaničnici ruske centralne banke poseteti zemlju sledeće nedelje da bi utanačili detalje.

Dogovor bi trebao da omogući indijskim izvoznicima da nastave da rade sa Rusijom uprkos sankcijama Zapada i zabrani korišćenja SNjIFT sistema. Inidja bi ovim nastavila da kupuje rusku naftu, oružje i druge potrebštine.

Sistem bi funkcionisao tako što bi se rublji poslali u indijsku banku gde bi se prebacili u rupije, a isto bi se događalo i u suprotnom smeru. pored navedenog Rusija želi da poveže sistem MIR sa inidjskim Unified Payments da bi mogle bez ikakvih prepreka da se koriste kartice obe zemlje.

Autor: redportal.rs

#EU

#Indija

#Kartice

#NATO

#Oružje

#Potrebštine

#SAD

#Swift

#Trgovina

#Zapad

#gas

#mir

#nafta

#rusija

#sankcije