Moskva istražuje i ulogu sina Džozefa Bajdena

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu zbog stvaranja tajnih bioloških laboratorija u Ukrajini, uz podršku SAD, saopštio je predsednik Komiteta Aleksandar Bastrikin u intervjuu za TASS.

- Tražili smo raspoloživu dokumentaciju od Ministarstva odbrane Rusije i utvrđujemo okolnosti onoga što se dogodilo, u okviru krivičnog postupka koji smo pokrenuli po članu o razvoju i proizvodnji biološkog oružja za masovne žrtve - rekao je Bastrikin.

On je naveo i da Zapad trenutno preko medija negira njihovo postojanje.

- Međutim, sećamo se izjava američkih predstavnika koji su tvrdili suprotno, kada su govorili o prisustvu bioloških objekata u Ukrajini. Teško je zamisliti šta bi se moglo desiti da su ove lokacije nastavile sa radom - naveo je ruski zvaničnik.

Tokom ruske vojne operacije u Ukrajini pronađene su činjenice o hitnom uklanjanju tragova vojno-biološkog programa Kijeva, koji je finansiralo Ministarstvo odbrane SAD, izjavio je ranije portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, navodi TASS.

Rusija će zatražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država o ulozi sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hantera, u radu bioloških laboratorija u Ukrajini, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naravno da ćemo tražiti objašnjenje. I ne samo mi. Kao što znate, Kina je već tražila objašnjene. Naravno da će to biti od interesa za mnoge - rekao je Peskov za TAS S.

Načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških snaga Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov prethodno je rekao da je Investicioni fond sina američkog predsednika Hantera Bajdena, učestvovao u finansiranju vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je otkrilo šemu kretanja bioloških materijala iz Ukrajine u inostranstvo te da je fiinansiranje vojno-biološke aktivnosti omogućilo Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima da izvezu iz Ukrajine najmanje 16.000 bioloških uzoraka.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#bajden