Evo šta su Džo i Si rekli jedan drugom

Predsednik SAD Džozef Bajden i kineski predsednik Si Đinping završili su današnji razgovor, koji je trajao nešto manje od dva sata, saopštila je Bela kuća. Predsednik Kine rekao je Bajdenu da sukobi i konfrontacije poput događaja koji se odvijaju u Ukrajini nisu u interesu bilo koga, javili su prethodno kineski državni mediji.

Odnosi između država ne mogu da pređu u fazu konfrontacije, a sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga, rekao je Si Bajdenu tokom video poziva, preneo je Rojters.

Bajden i Si su razgovarali prvi put od novembra, a kako je pred razgovore najavila sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki oni će biti "prilika za Bajdena da proceni na kojim pozicijama stoji predsednik Si".

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas tokom razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom da sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga, javili su kineski državni mediji.

On je istakao da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice, preneo je Rojters.

Si je rekao predsedniku SAD da odnosi između država ne mogu da pređu u fazu konforntacije, izvestili su kineski državni mediji.

Britanska novinska agencija je ranije prenela da se očekuje da će Bajden uputiti upozorenje Siju da će "platiti cenu" ako podrži ruske vojne akcije u Ukrajini.

Agencija podseća da je zvanični Vašington već zapretio zvaničnicima kineske vlade na nižem nivou da veća podrška Rusiji može dovesti do izolacije Kine.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera od novembra, koji će, prema rečima sekretarke za štampu Bele kuće Džen Psaki, biti "prilika za Bajdena da proceni na kojim pozicijama stoji predsednik Si".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Si

#bajden