Predsednik Francuske i dalje stoji iza svog stava iz 2019. da je NATO "moždano mrtav"

Sudeći prema izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona, vojna invazija Ruske Federacije u Ukrajini je bila pravi elektrošok za NATO. Opaska je došla nakon pitanja novinara dda predsednik prokomentariše svoju izjavu iz 2019. godine u kojoj je opisao NATO savez kao "moždano mrtav".

Makron je izjavio da i dalje stoji iza svoje #dijagnoze" i da u potpunosti preuzima odgovornost za svoje reči, međutim kako je naveo, ruska kampanja u Ukrajini je pravi alarm za NATO.

Makron je istakao da je rat koji je pokrenuo Putin na vratima alijanse neobična pretnja koja omogućava NATO stratešku klarifikaciju.

Takođe je istakao da vojni savez, u ovom formatu, jednostavno nije dovoljan i da i dalje misli da su potrebne temeljne reforme.

Još 2019. godine predsednik Makron je izjavio za The Economist da svet prisustvuje "moždanoj smrti NATO saveza". Predsednik je apelovao na Evropu da se probudi nakon što je administracija predsednika Trampa okrenula leđa Evropi. Doveo je u pitanje i efektivnost i smisao NATO Člana 5 ("napad na jednu članicu jednak je napadu na sve članice").

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#Economist

#Elektro šok

#Francuska

#Invazija

#Makron

#NATO

#SMRT

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#buđenje

#moždana smrt

#putin

#rat

#rusija

#savez

#tramp