Iako je povlačenje u toku satelitski snimci i dalje dovode sve u sumnju

Kako prenosi portal Mondo, ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio kako se ruske trupe delimično povlače, ali satelitski snimci prikazuju potpuno drugačiju sliku. Naime, kako navode, ruska vojska dodatno dovodi nova pojačanja.

Fotografije koje je napravila komercijalna kompanija Planet pokazuju da su ruske trupe izgradile pontonski most u utorak preko reke Pripjat u blizini granice izmešu Rusije i Belorusije. Ona se nalazi u blizini zone isključenja koja okružuje nuklearni reaktor u Černobilju u Ukrajini. Slike su se pojavile u trenutku dok su Ukrajina i zemlje članice NATO na ivici usled pomešanih signala koji stižu iz Rusije i koje govore o jačanju ruske armije u razmerama koje nisu viđene decenijama. Američke obaveštajne službe su u više navrata upozorile da bi ruske snage mogle biti u optimalnoj poziciji da započnu invaziju na Ukrajinu već u sredu, ako dođe do takve odluke.

IZVOR: Twitter / @ameliairheart

U slučaju ruske invazije analitičari smatraju da bi taj most mogao biti jedan od mnogih potencijalnih ruta za ruske snage koje se trenutno nalaze u Belorusiji.

Vlasti beloruskog Ministarstva odbrane saopštile su krajem prošle nedelje da su ruske vojne jedinice vežbale "prelazak vodene barijere" preko reke Pripjat.

IZVOR: Twitter / @ChristopherJM

IZVOR: Twitter / @ChristopherJM

Međutim, most nije jedina potencijalna ruska pretnja koju su sateliti uhvatili ove nedelje. Neke slike, kao na primer na Krimu, su pokazale smanjivanje ruske vojne opreme. Dok sa druge strane, snimci iz drugih regiona pokazuju da se aktivnosti nikako ne smanjuju.

Satelitska kompanija Capella space snimila je u utorak radarske slike ruske vazdušne baze Oktjabarskoe na Krimu. Slike pokazuju, najverovatnije, premeštanje ruske opreme, uključujući i novi motorni park, prošireni kamp za lokalno osoblje i 19 novih helikoptera.

Za sada se čini da se Moskva drži svoje zvanične verzije o delimičnom povlačenju. Zvaničnici ruskog ministarstva odbrane podelili su fotografije na kojima se jasno vide ruska oklopna vozila na putu za Rusiju iz Baščisaraja na Krimu. U postu na sajtu ministarstva, zvaničnici odbrane su rekli da su jedinice iz ruskog južnog vojnog okruga, odgovornog za operacije na Krimu, završile svoje zadatke u okviru planiranih taktičkih vežbii da su ujutru počele da se vraćaju na svoja stalna mesta.

Iako izgleda da satelitski snimci koje je obezbedio Capella Space pokazuju da su se bar neki ruski vojni objekti na ukrajinskoj teritoriji ispraznili, nejasno je kuda ta oprema ide.

Autor: mondo.rs

#Belorusija

#Invazija

#Krim

#NATO

#Oklopna voizila

#Sukob

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#ofanziva

#putin

#rat

#rusija

#vojska