Turski lider juče izjavio da njegova zemlja ne može da odustane od svojih veza sa Rusijom i Ukrajinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je telefonom razgovarao sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o razvoju situacije povodom ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica zvaničnika razgovarali su o pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, nakon što jučerašnji pregovori nisu doneli napretka, a pregovarači nisu saopštili kada će se održati nova runda, prenosi agencija Rojters.

Erdogan je rekao Lukašenku da će Turska nastaviti da ulaže napore da zaustavi rat i ponovo upostavi mir.

Turski lider je juče izjavio da njegova zemlja ne može da odustane od svojih veza sa Rusijom i Ukrajinom, ali da će Ankara ograničiti prolaz kroz svoje vode kako bi sprečila eskalaciju rata.

Turska je upozorila crnomorske zemlje i države koje nemaju izlaz na Crno more da ne šalju svoje ratne brodove kroz njene moreuze Bosfor i Dardanele, rekao je juče turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

- Primenili smo sporazume iz Montrea i to ćemo činiti i dalje, rekao je Čavušoglu, prenosi Rojters.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima kontrolu nad moreuzima i može da ograniči prolaz ratnih brodova tokom rata ili ako je ugrožena.

Danas je 6. dan ruske invazije na Ukrajinu. Dve zemlje su u ponedeljak obavile 1. rundu mirovnih pregovora, a u međuvremenu su žestoke borbe nastavljene u više ukrajinskih gradova. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u četvrtak ujutro "početak specijalne vojne akcije". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od Evropske unije hitan prijem te pozvao ruske vojnike da dezertiraju.

Autor: Tanjug

#Erdogan

#Kijev

#Lukašenko

#Ukrajina

#rat

#rusija