NAPOMENA: Portal REDPORTAL je 14. 02. 2022. godine objavio vest pod naslovom "GRČKI VOJNICI POGINULI NA GRANICI UKRAJINE I RUSIJE: Srbija uputila hitan apel svim svojim građanima". Analizom portala "Raskrinkavanje" utvrđeno je da se ne radi o vojnicima. Izvinjavamo se našim čitateljima na prenošenju ove dezinformacije.

Za članak, koji je Redportal preneo, nakon objave brojnih medija o ubijenim "grčkim vojnicima", otkriveno je da je reč o dezinformaciji, objavila je platforma za utvrđivanje činjenica Raskrinkavanje.ba.

Na zvaničnoj internet-stranici ministarstva spoljnih poslova Grčke vest o ovom incidentu objavljena je 14. februara 2022. godine. Poginule osobe opisane su kao “Grci iz dijaspore” (eng. Diaspora Greeks), a ne kao vojnici.

Dakle, dvojica ubijenih i dvojica ranjenih nisu bili grčki vojnici. Shodno ovim činjenicama, RED portal je ispravio tekst u nastavku.

Napetosti između Rusije, Ukrajine i NATO pakta rastu nedeljama, a Vašington upozorava da se boji skorašnje invazije i da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu. Sada je to učinila i Srbija.

- Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovanje u Ukrajinu da razmotre odlaganje putovanja - objavljeno je na internet stranici MSP-a.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su dva Grka iz dijaspore poginula, a još dva teško povređena u incidentu sa ukrajinskim vojnicima u blizini linije razgraničenja sa proruskim snagama.

Ranije danas je ministarstvo spoljnih poslova uputilo preporuku grčkim državljanima koji se nalaze u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju.

Autor: alo.rs

#Ukrajina

#Vojnici

#grčka

#rusija