Američki državni sekretar tvrdi da bi invazija mogla da počne bilo kog trenutka

SAD će u narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona, u trenutku kada Rusija održava vojne vežbe u Belorusiji i Crnom moru posle raspoređivanja snaga blizu Ukrajine.

Rusija je rasporedila dodatne trupe u blizini Ukrajine i invazija bi mogla da počne bilo kog trenutka, možda pre kraja Olimpijskih igara, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Američki vojni zvaničnik naveo je da će u Poljsku biti prebačeni preostali pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz baze Fort Breg u Severnoj Karolini, a očekuje se da će u Poljskoj biti do naredne nedelje.

Slanje dodatnih vojnika odobrio je ministar odbrane Lojd Ostin po nalogu predsednika Džozefa Bajdena, a ono se nadovezuje na 8.500 vojnika koji su već u pripravnosti za mogući odlazak u Evropu po potrebi, i gotovo 3.000 Amerikanaca za koje je administracija ranije najavila da će biti raspoređeni u Poljskoj i Rumuniji.

Neimenovani zvaničnik naveo je da se u Poljskoj već nalazi gotovo dve trećine od 1.700 američkih vojnika čije je raspoređivanje Pentagon naložio početkom februara, kao i da je u Nemačku stiglo 300 američkih vojnika.

Autor: Tanjug

#Kriza

#SAD

#Ukrajina

#dodatne trupe

#poljska

#rusija