Ova letelica bi mogla da bude uvedena u službu posle 2024. godine

Boing će uložiti dodatnih 450 miliona dolara u kompaniju Visk kako bi podržao razvoj budućih bespilotnih letećih taksija, saopštio je danas američki vazduhoplovni gigant.

Kalifornijska firma Visk, koja je u vlasništvu Boinga i Kiti Hoka, kompanije za vazdušna vozila koju je pokrenuo suosnivač Gugla Lari Pejdž, jedna je od nekoliko desetina koja razvija električne automobile s vertikalnim poletanjem i sletanjem (eVTOL), a od drugih se razlikuje po tome što je fokusirana na autonomni let, odnosno na leteće vozilo bez pilota, prenosi Rojters.

Foto: Unsplash.com/John McArthur / @snowjam

- Naše stanovište je da je to velika strateška prednost Viska, prelazak pravo na samoleteće vozilo - rekao je Mark Alen glavni direktor za strategiju Boinga.

Odluka da se preskoči generacija letećih automobila kojima upravlja pilot, a koje razvijaju nezavisne startap kompanije i neke grupe za vazduhoplovstvo, znači da će Viskova bespilotna leteća vozila biti uvedena u službu kasnije, odnosno posle 2024. godine koju je većina konkurenata utvrdila kao ciljani datum.

Boing je odbio da navede rok za lansiranje svog, kako kaže, Visk putničkog vozila šeste generacije, a neki izvori iz te industrije otkrivaju da je u opticaju ideja da njegova sertifikacija počne oko 2028.

Iz Boinga tvrde da će to biti prvo autonomno vazdušno vozilo za prevoz putnika koje će biti sertifikovano u Sjedinjenim Državama.

Autor: Tanjug

#Boing

#Leteći taksi

#visk