Iz kompanije su poručili da će zemljama sa niskim prihodima nastaviti da isporučuju vakcinu protiv koronavirusa na neprofitnoj osnovi

Vakcina protiv koronavirusa bila je drugi najprodavaniji proizvod AstraZeneke prošle godine, sa iznosom od 3,9 milijardi dolara, posle leka protiv raka pluća Tagriso, koji je doneo prihod od preko pet milijardi dolara, objavila je ova farmaceutska kompanija.

AstraZeneka predviđa veći prihod od prodaje za 2022. godinu, a podigla je i svoju godišnju dividendu prvi put u poslednjih deset godina, pošto je njen profit u četvrtom kvartalu 2021. nadmašio očekivanja, ali je upozorila da će rast prodaje njenih proizvoda protiv koronavirusa opasti.

Prihodi AstraZeneke su u poslednjem godišnjem tromesečju uzleteli za 63 procenta na 12,01 milijardu dolara, po fiksnom kursu dolara, naspram očekivinaih 10,79 milijardi dolara, koliko su predviđali analitičari.

Prema saopštenju kompanije, očekuje se da će prodaja vakcine protiv koronavirusa ove godine pasti između najnižeg i srednjeg nivoa u rasponu koji ide do 20% i da će bruto profitna marža od tog proizvoda biti ispod proseka kompanije.

Očekivani pad prodaje vakcine će verovatno biti tek delimično nadoknađen rastom prodaje leka za antitela, Evušeld. Ukupna prodaja svih proizvoda AstraZeneke skočila je prošle godine za 38 odsto na 37,42 milijarde dolara, obračunato po fiksnom kursu. 

Za 2022. godinu, analitičari prognoziraju zaradu po akciji od 6,68 dolara i prodaju od 42,73 milijarde dolara. Iz kompanije su poručili da će zemljama sa niskim prihodima nastaviti da isporučuju vakcinu protiv koronavirusa na neprofitnoj osnovi i da su formirali posebnu organizacionu jedinicu čija će aktivnost biti fokusirana na napore za borbu protiv koronavirusa i drugih respiratornih infekcija.

Autor: redportal.rs

#AstraZeneka

#Komapanija

#Vakcina

#zarada